Mange er dårlige betalere

Mer enn 250.00 nordmenn er registrert med betalingsanmerkning. Mange betaler rett og slett ikke varer og tjenester de har kjøpt, og blir derfor registrert som dårlige betalere.

Markedet er fullt av tilbydere av kreditt og det er mye mer tilgjengelig enn det har vært før. Samtidig har nordmenns holdning til det å ta opp kreditt endret seg drastisk. Mange mennesker burde ikke få ta opp lån i det hele tatt.

Det tar litt tid før man får betalingsanmerking, og mange kjøper mye uten å betale før de får en anmerking. De som får betalingsanmerking får problemer med lån i fremtiden siden de er registrert som dårlige betalere. De kan i tillegg nektes varer og tjenester med senere betaling.

Markedsføringen av alle tilbydere av kredittlån gjør at eksponeringen er enorm. Reklamene bruker i tillegg ulike begrep for de samme lånene. For eksempel høres “forbrukslån” kanskje litt negativt ut, og da bruker de kanskje heller “lån uten sikkerhet” i reklamene. I tillegg spiller reklamene på følelser og virker ofte til å målrette personer i vanskelige situasjoner.

Nå har Finanstilsynet fastsatt nye retningslinjer for forbrukslån for å beskytte forbrukere mot å låne over evne. Les mer om det HER.

Bakgrunn for artikkelen er hentet fra NRK.no